În sistemul medical există o categorie de comercianți care ar face orice pentru a răspunde nevoilor imediate ale populației. Deși medicii avertizează că testele rapide pentru COVID-19 au carențele sale, pe mai multe pagini de Facebook, ni se garantează că putem afla și de acasă dacă avem sau nu coronavirus.
Un studiu IRES arată că mai mult de jumătate dintre români sunt atrași de ideea testării din proprie inițiativa pentru COVID.
GÂNDUL.ro a ”negociat” cu una dintre aceste firme pentru a afla procedura și alte detalii cu privire la achiziționarea acestor teste COVID-19. Astfel, prețul unui test rapid este de 59, 5 lei (TVA inclus), însă acestea pot fi cumpărate într-o cantitate minimă de 10 teste”
Comerciantul ne-a asigurat că oferă factură și se poate asigura gratuit livrarea în București, iar în țară, livrarea se face prin curier – contracost. În schimb, doritorii care vor să achiziționeze o cutie de teste rapide COVID-19 ce conține 25 de bucăți trebuie să scoată din buzunar suma de 1487,50 lei (TVA inclus)!!
Comerciantul susține că testele lui au o acuratețe de 97% și se recomandă efectuarea lor peste 3-7 de la expunere/infectarea pentru a exista ”concentrație virală detectabilă”.
Discountul se oferă de la 100 de teste în sus, însă, reprezentanții firmei ne asigură că dacă dorim să le achiziționăm, doar de data aceasta, ne pot face o ofertă la 48 lei+ TVA/test, adică 57, 12 lei.
Pe lângă teste, aceștia comercializează și mănuși de unică folosință. O cutie costă 50 lei + TVA, mai exact 59, 5 lei. Se vând în cantitate mină de trei cutii, iar pentru cantități care depășesc 20 de cutii, prețul ei de 45 lei + TVA, respectiv 53,55 lei.
Cât privește intrucțiunile testelor rapide pentru COVID-19, firma arată că acestea vin la pachet și cu o serie de indicații pentru utilizare.
Testul rapid este similar testelor de sarcină: te înțepi în deget, se pun câteva picături pe testul respectiv, apoi o picătură de soluție tampon deasupra și în zece minute se poate interpreta rezultatul în funcție de liniile care apar: pozitiv sau negativ.
Potrivit Comisiei de Microbiologie Medicală a Ministerului Sănătății, cel mai sigur test, recomandat și la nivel internațional, este așa-numitul RT-PCR (reverse-transcription polymerase chain reaction). PCR, așa cum este cunoscut de publicul larg.
Andreea Cristina Alexandru, medic primar medicină de laborator, explică într-un articol pe site-ul”Regina Maria“ că aceste teste rapide bazate pe detecția de anticorpi pentru pacienți nu sunt recomandate de OMS.
„Testele rapide si cele de tip point-of -care au avut o dezvoltare importantă în ultimii ani devenind din ce în ce mai complexe si sofisticate, permitand executia cu volume de probe mici. Cu toate acestea, rămân în continuare probleme cu sensibilitatea și specificitatea acestor tipuri de teste.În infectia COVID-19 au fost înregistrate cazuri cu raspuns imun – prin producerea de anticorpi- scazut, tardiv sau chiar absent; iar frecventele rezultate fals pozitive pot să fie generate de infectii cu alte tipuri de coronavirusuri; de aceea, Organizatia Mondială a Sanatatii nu recomanda utilizarea testelor rapide bazate pe detectia de anticorpi pentru pacienti”, spune medicul.